• Prana Bio Matcha por 60g

Prana Bio Matcha por 60g

  • Cikkszám: 7787221
  • Elérhető: Raktáron
  • 2,780 Ft


Mi a Matcha tea? 

Matcha tea egy 800 éve létező tea fajta. Eleinte buddhista mesterek és szamurájok használták, de egy ideje már fogyasztják Európában is. A friss tealeveleket finom porrá őrlik, aminek az eredménye a figyelemre méltó zöld szín, csodálatos ízzel és kivételes aromával. 

Mitől különbözik a Matcha tea más zöld teáktól? 

Matcha 100 %-os zöld tea, ami finom porrá van őrölve (cca. 5-10 mikron), gyártása közben nem jön létre erjedés. Ha Matcha teát iszik, elfogyasztja az egész tealevelet. Ez a fő oka annak, hogy miért 10x erősebb, mint más hétköznapi zöld tea. 

A Matcha tea elkészítése

Hidegen:

 A teát vízzel keverjük (2 dl – 1,5 l ízlés szerint) és jól összerázzuk. Ajánljuk pár csepp lime vagy egy kis gyümölcsszirup hozzáadását ízlés szerint. Remek ízt érhet el a Matcha tea víz és bodzaszörp keverékével. Fontos, hogy a Matcha tea mindig alaposan el legyen keverve. Elkészítéséhez shakert vagy műanyag üveget használjunk. 

Melegen: 
A teát 80C fokos vízzel leöntjük és jól elkeverjük. Elkészítésénél ideális segítség lehet egy kisebb habverő. Remek ízt érhetünk el méz és lime hozzáadásával. A lágyabb íz érdekében fogyaszthatjuk tejjel. 

A Matcha tea színe 
A Matcha egy 100 %-ban tiszta zöld tea. Nem tartalmaz színező-, adalék- és konzerváló anyagokat. A nagy mennyiségű klorofillnak köszönheti a smaragdzöld színét. Minden évben 4 héttel a betakarítás előtt a teaültetvényeket letakarják. Ez a speciális árnyékolási módszer 90 %-kal lecsökkenti a napsugárzás hatásait a tealevelekre, minek következtében a növények szinte sötétben növekednek, a hiányzó napfényt nagy mennyiségű klorofill termeléssel kompenzálják. Ennek köszönhető a smaragdzöld szín. 

A matcha hatékony antioxidáns

Az antioxidánsok felelősek a szabad gyökök káros hatásainak semlegesítéséért: a szervezetben keringő páratlan oxigénatomok az egészséges molekulákat megtámadva szerepet játszanak a szív, szem, agy és bőr különféle megbetegedéseiben, valamint a rák legtöbb típusában is. A szabad gyökök képződését többek közt a krónikus stressz is fokozza, de sült vagy grillezett élelmiszerekkel, esetleg szennyezett levegővel is bejuthatnak a szervezetbe. Az antioxidánsok eltávolítják a szabad gyököket, helyreállítják a szervezet egyensúlyát és folyamatosan erősítik az immunrendszert. Egészségesebbé tesznek minket, továbbá lassítják az öregedést is. A friss gyümölcsökben és zöldségekben is sok antioxidáns található, de – az ORAC skála szerint (Oxygen Radical Absorbance Capacity = oxigéngyök elnyelő kapacitás) – a matcha tea tartalmazza őket a legnagyobb koncentrációban.

Gyulladás esetén is különleges megoldást jelenthet a jótékony hatású matcha tea. A matcha tea 14-szer több antioxidánst tartalmaz, mint a hírhedt áfonya, amellyel könnyedén felveszi a harcot a sejtkárosító hatással bíró szabadgyökökkel. A benne található katekineknek hála véd a betegségektől, valamint egyszerre méregtelenít, így felgyorsítja a szervezetben lévő káros anyagok kiürülését.

Katekinekben (EGCG) gazdag – 10 csésze egyetlen tálkában

A matcha tea katekinekben gazdag. Ezt az anyagot az oxigén szabadgyököket semlegesítő hatása minden más antioxidánstól megkülönbözteti. A katekinek mérséklik az érelmeszesedés kockázatát, antibakteriális és antivirális hatásuk van, továbbá csökkentik a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. Fontos szerepet játszanak a bőr napsugárzás káros hatásaitól való védelmében is. Az EGCG (egy derivált katekin, amely megtalálható a matchában) különösen erős antioxidáns. Ez a szerves anyag erős tumorellenes aktivitással rendelkezik, valamint a C-vitaminnál százszor erősebb antioxidáns. Mivel a matcha tea ivásakor a teljes tealevelet elfogyasztjuk, egyetlen tálka ebből a teafajtából annyi antioxidánst tartalmaz, mint 10 csésze szokásos zöld tea.

Nyugtat és ellazít

A kínai taoista és a japán zen buddhista szerzetesek több mint 1000 éve hívják segítségül a matcha teát a mentális tisztaság és béke megőrzéséhez a meditációk során. Ma már tudjuk, hogy pl. az L-theanin (egy aminosav, amely nagy mennyiségben fordul elő a matcha-levelekben) felelős a fenti neuropszichiátriai folyamatokért: az L-theanin alfa-hullámok kibocsátására ösztönzi az agyat, ami befolyásolja a hangulatot és anélkül lazít el és nyugtat meg, hogy elálmosítana. Az L-theanin elősegíti az éber relaxáció állapotát; ez hasonló a meditáció során elért tudatállapothoz. A hagyományos, porított matcha négyszer annyi L-theanint tartalmaz (39 mg adagonként), mint a tasakos zöld tea.

Javítja a memóriát és a koncentrációt

A táplálkozási szakemberek azért is javasolják az L-theanin fogyasztását, mert segít a szervezet ideális dopamin- és szerotonin-szintjének fenntartásában. Ezek az anyagok létfontosságúak a jóllét és a kreativitás szempontjából, valamint ezek hiányában rosszabbul fogadjuk a kihívásokat is. E két szerves anyag létfontosságú szerepet játszik az idegrendszer számos folyamatában, például az alvásban, a motivációban, vagy az örömérzés átélésében. A szerotonin neuromediátorként viselkedik, vagyis egyfajta üzenetközvetítő, amely információt szállít az agysejtek között. Ha a vérszintje nem megfelelő, gondok lehetnek az elalvással és a vérnyomásszabályozással is. Hiánya levert hangulathoz, jelentős hiánya pedig depresszióhoz vezethet. Az emberi agy által elválasztott katekolaminok közül a dopamin a legfontosabb. Friss kutatások szerint a dopamin az alapja azoknak a motivációs folyamatoknak, amelyeknek köszönhetően hajlandóságot mutatunk a cselekvésre, a tanulásra és a megismerésre.

Növeli az energiaszintet és fokozza az állóképességet

Egykor a harcoló szamurájok egy-egy küldetés előtt afféle természetes „energiaitalként” fogyasztották a matchát. A matcha tea nagy mennyiségben tartalmaz L-theanint és egyéb tápanyagokat, így jótékony hatással bír az immunrendszerre. Egyetlen csésze elfogyasztása után az energiaszint több mint hat órán át állandó marad. Annak ellenére, hogy ez a tea koffeint is tartalmaz, fogyasztása után nem kell a kávéra jellemző tipikus mellékhatásokkal (pl. hiperaktivitás, magas vérnyomás és idegesség) számolnunk. A koffein egyenletesebben oszlik el a vérben, így mathcaivás után stabilabbnak érezzük az energiaszintünket – nem úgy, mint kávézás esetén. Az erős kávé fogyasztói gyakran panaszkodnak arra, hogy úgymond kimegy belőlük az energia – a matcha híveinek ettől sem kell tartaniuk. Egy csésze matchában található 80 mg koffein 90-150 mg kávés koffeinnel ér fel.

Tökéletesen méregtelenít

Magas klorofilltartalmának köszönhetően a matcha megtisztítja a szervezetet a toxinoktól. A klorofill egy zöld pigment, amely a levelek zöld színét is adja. A matcha esetében a levelek klorofilltartalmát egy speciális termelési módszerrel növelik, amelynek lényege, hogy betakarítás előtt három héttel árnyékban tartják a tealeveleket. A valódi japán matcha tea ennek köszönheti lenyűgöző intenzitású zöld színét.

Erősíti az immunrendszert

A matcha teában található katekinek nemcsak segítik a szabadgyökök elleni küzdelmet, hanem antibiotikus tulajdonsággal is bírnak. Antibakteriális és antivirális hatásuknak köszönhetően erősítik az immunrendszert. Már egyetlen csésze matcha is tartalmazza a szervezet számára szükséges mennyiséget az A- és C-vitaminból, valamint káliumból, kalciumból és vasból.

  Az összehasonlítás alapja 3g Sencha főzete 240 ml forró vízben és 2 g matcha 100 ml-ben (Pro Eco Research, Brunswick Lab., Covance Lab.)


Csökkenti a rossz koleszterin szintet

A kutatások szerint a zöld teát rendszeresen fogyasztók vérében alacsonyabb a „rossz koleszterin” (LDL-koleszterin) szintje, míg a „jó koleszterinként” ismert HDL-koleszteriné magasabb. A matcha teát fogyasztó férfiak a nem teázókhoz képest 11%-kal kisebb mértékben vannak kitéve a szívbetegségek kockázatának (American Journal of Clinical Nutrition, 2011).

A vércukorszint szabályozása

Ha valaki cukorbetegségben szenved, vagy nagyobb az esetében a cukorbetegség kockázata, a matcha segíthet a vércukorszint kezelésében is. Pontosabban, a matchában található polifenolok lelassíthatják a szervezet glükózfelszívódását, csökkentve a vércukorszintugrás esélyét.

Természetes Zsírégető 

TERMOGENEZIS: a matcha tea elképesztő módon 8-10%-ról akár 35-40%-ra képes növeli kalória égetésünket (termogenezis), ezáltal elősegíti a természetes fogyást .Mindezek mellett a matcha tea természetes vízhajtó és méregtelenítő.


Kapcsolodó termék(ek)

Adamo Zöld tea 50g

Adamo Zöld tea 50g

A zöld tea az egyik legegészségesebb ital a világon.Tele van antioxidánsokkal, amelyeknek számos egé..

550 Ft

Szafi Reform Japán Matcha tea zöld tea por 50g

Szafi Reform Japán Matcha tea zöld tea por 50g

Mi a Matcha tea? A Matcha tea egy 800 éve létező tea fajta. Eleinte buddhista mester..

3,930 Ft

Yogi tea Ayurveda zöld energia gyógynövényekkel 17X

Yogi tea Ayurveda zöld energia gyógynövényekkel 17X

Biotermék. Zöld tea gyógynövényekkel, guaranával és kombuchával.ENERGIZÁL, SEGÍTI A KONCENTRÁCIÓT, G..

1,500 Ft

Bálint Cseppek Klorofinulin 150ml

Bálint Cseppek Klorofinulin 150ml

Klorofinulin folyékony klorofill inulinnal 150mlA klorofill egy zöld pigment a növényekben, ami segí..

3,580 Ft

Matcha tea 80g

Matcha tea 80g

Mi a Matcha tea? A Matcha tea egy 800 éve létező tea fajta. Eleinte buddhista mest..

3,750 Ft

Organiqa  Bio Szuperzöld mix 125g

Organiqa Bio Szuperzöld mix 125g

Organiqa  Bio Szuperzöld mix 125gAz Organiqa Bio Pure Green Power egy gondosan válogatott össze..

3,490 Ft

Címkék: Prana Bio Matcha


Prana Bio Matcha por 60g

Kosárba tesz